Geelse gemeenteraad keurt RUP ‘Hart voor Ten Aard’ definitief goed
De gemeenteraad van Geel heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Hart voor Ten Aard’ definitief goedgekeurd. Dit plan vormt een belangrijke stap in de herontwikkeling van deeldorp Ten Aard. De stad wil met dit project zorgen voor een bruisende dorpskern met nieuwe winkels, horeca en ontmoetingsplekken.
Met dit RUP legt de stad de bestemming vast van een gedeelte van de dorpskern van Ten Aard - het gebied rond en achter de bloemmolens (bouwblok afgebakend door de Turnhoutseweg, Aardseweg, Vaartstraat en Kanaaldijk).
Het plan biedt duidelijke richtlijnen voor toekomstige ontwikkelingen door projectontwikkelaars, grondeigenaren en andere betrokkenen. Daarnaast wil de stad ook de geschiedenis van Ten Aard en haar rol in de Tweede Wereldoorlog levendig houden voor toekomstige generaties.
Een nieuw kloppend hart voor Ten Aard
Ten Aard, met een snel gegroeide woonkern, heeft momenteel geen duidelijk centrum. Met het project ‘Hart voor Ten Aard’ wil de stad dit veranderen door onderbenutte terreinen zoals de voormalige Bloemmolens een nieuwe bestemming te geven. Het RUP bepaalt welke invullingen mogelijk zijn zoals woningen, buurtwinkels, horeca en publieke ruimtes.
"Met dit plan krijgt Ten Aard niet alleen een duidelijk dorpscentrum, dit project maakt het ook mogelijk om een fijne plek te creëren voor wandelaars en fietsers", klinkt het. "De stad wil bovendien de geschiedenis van het dorp en haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog levendig houden. Zo werken we nog aan een duidelijke visie en moeten de nodige budgetten voorzien worden in het meerjarenplan 2026-2031. Ook de toekomst wordt gekoesterd door de blijvende aandacht die we geven aan de plaatselijke jeugdvereniging."
Vervolgstappen
Na de publicatie in het Belgisch Staatsblad - vermoedelijk eind januari 2025 - treedt het RUP effectief in werking. De projectontwikkelaar, die zowel eigenaar is van de percelen van de voormalige Bloemmolens als van de achterliggende gronden, kan dan starten met de voorbereiding van een gefaseerde omgevingsvergunning voor een totaalproject. De projectontwikkelaar is verplicht om ook belangrijke publieke voorzieningen, zoals een centraal park, een dorpsplein en een kadeplein te integreren in het project.
Wanneer de ontwikkelaar een omgevingsvergunning indient, volgt een openbaar onderzoek van dertig dagen. Gedurende deze periode kunnen (buurt)bewoners bezwaren of opmerkingen indienen. Het bestuur zal samen met de projectontwikkelaar een extra infomoment organiseren over het project, inclusief fases, ontwerpplannen, landschapsinrichting en erfgoedbehoud.